Asbest kunt u zowel binnen- als buitenshuis aantreffen. Bijvoorbeeld in de golfplaten op het schuurtje, in de dakgoten, rondom de schoorsteen, in de plafondplaten of in het kruipluik. Wilt of moet u het asbest verwijderen? Dan zijn er een aantal zaken waar u als particulier rekening mee moet houden. Kuras helpt u graag op weg!

In het kort; wat is asbest?

Asbest is een materiaal dat tot 1994 bij de bouw van woningen veel werd gebruikt. Het materiaal bestaat in verschillende kleuren en structuren. Het materiaal werd vroeger veel gebruikt omdat het brandwerend is en goed isoleert. Inmiddels is het echter al lang bekend dat asbestvezels gevaarlijk zijn als het wordt ingeademd. Vanaf 1 juli 1993 is de verkoop en de beroepsmatige toepassing van asbest dan ook niet meer toegestaan.

Voorwaarden om asbest te verwijderen als particulier

Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de asbest in en rondom uw woning. Als u het asbest verwijderen als particulier zelf wilt doen heeft u allereerst te maken met een aantal voorwaarden om dit te mogen doen.

Deze voorwaarden zijn:

  • U bent particulier en het gaat om een particulier pand. Als dit gebouw in gebruik is voor het gebruik van bedrijfsmatige activiteiten zoals een administratiekantoor of schoonheidssalon, mag de verwijdering van asbest niet particulier plaatsvinden.
  • Het gaat om maximaal 35 m2 aan asbesthoudende golfplaten welke gebruikt als dakbedekking. Als het totale oppervlakte van de asbestplaten bestaat uit meer dan 35 m2 dan moet de verwijdering en inventarisatie van het asbest door een gecertificeerd bedrijf gebeuren.
  • De asbesthoudende golfplaten mogen niet vastgespijkerd, vastgelijmd of vastgeniet zijn. Als de golfplaten vastgeschroefd zijn met bouten of als de platen los liggen, dan is het wel toegestaan om het als particulier zelf te verwijderen.
  • De asbesthoudende golfplaten mogen niet kapot of in slechte staat zijn.

Het aanmelden van het asbest verwijderen

Voldoet u aan de hierboven genoemde voorwaarden? Dan kunt u de voorbereidingen voor het asbest verwijderen gaan treffen. 

Het asbest verwijderen als particulier begint met de verplichting om een sloopmelding in te dienen. Dit kunt u doen bij uw eigen gemeente via www.omgevingsloket.nl. Binnen vijf werkdagen krijgt u van de gemeente of de omgevingsdienst een reactie. Krijgt u toestemming? Dan ontvangt u een OLO nummer en kan het asbest verwijderen van start gaan.

Asbest verwijderen stappenplan

Kuras helpt particulieren op weg bij het verwijderen van asbest. We hebben een speciaal pakket beschikbaar wat alles bevat wat u nodig heeft voor de asbestverwijdering.

We helpen u graag verder door de verschillende stappen van asbest verwijderen uit te lichten.

Stap 1: online aankopen van Kuras saneringspakket

Het asbest verwijderen is voor u als particulier hoogstwaarschijnlijk geen dagelijkse bezigheid. Daarom heeft Kuras een speciaal asbest verwijder pakket voor particulieren samengesteld. Dit pakket omvat alles wat u als particulier nodig heeft bij het verwijderen van de asbest:

  • Het benodigde persoonlijke beschermingsmateriaal:
    • Twee veiligheidsbrillen
    • Twee overalls
    • Twee mondkapjes met P3 beschermingsfactor
    • Twee paar handschoenen
    • Spuitlijm

Stap 2: voorbereiding asbest verwijderen

Het asbest verwijderen begint met het klaarmaken van de omgeving:

  • Zorg dat de ruimte onder het asbestdak leeg is en bedek de vloer onder het dak met afdekfolie. Zo zorgt u ervoor dat eventueel vrijkomende vezels worden opgevangen.
  • Vouw twee lagen van plastic verpakkingsmateriaal uit per asbestplaat die u gaat verwijderen.
  • Zorg dat u alle benodigde materialen klaar heeft liggen. Dit gaat om: wegwerpmesjes, afplaktape, haarlak / spuitlijm, doeken om materiaal mee te reinigen, een afvalzak, een aangesloten tuinslang, steek- en / of ringsleutels voor de bouten en een ladder. 
  • Trek zelf wegwerpkleding aan, draag een mondkapje met P3 beschermingsfactor, zet een veiligheidsbril op en trek handschoenen aan.

Stap 3: het verwijderen van het asbest

Het verwijderen van het asbest kunt u het beste doen op een regenachtige dag. Wanneer dat niet het geval is, dan kunt u het betreffende dak het beste aan de boven- en aan de onderzijde nat sproeien met de tuinslang. Verder is het nog belangrijk dat u niet op het dak gaat staan en dat u het dak niet schoonmaakt van te voren.

U heeft de spuitlijm / haarlak nodig om de koppen van de bouten mee in te spuiten. Dit fixeert de asbestvezels. Als u dat heeft gedaan kunt u met de steek- / ringsleutel de bouten voorzichtig losdraaien. Spuit de bouten tijdens het losdraaien nogmaals in met de spuitlijm / haarlak. 

Zonder de platen te verschuiven kunt u de platen vervolgens van het dak af tillen. Let op: asbestplaten zijn zwaar, doe dit daarom dus altijd met 2 personen! Leg de asbestplaten direct op het plastic verpakkingsmateriaal wat u al eerder heeft klaargelegd. 

Iedere plaat kan vervolgens in het plastic worden gewikkeld en goed worden afgedicht met tape. Het is het beste om de platen dubbel te verpakken en om ze op een andere plek dus nogmaals in plastic te wikkelen.

Stap 4: de afwerking na het asbest verwijderen

Na het verwijderen van de asbestplaten en het inpakken van deze platen is het tijd om schoon te maken:

  • Maak de balken waarop de asbestplaten bevestigd waren goed schoon met een natte doek.
  • Maak al het gebruikte materiaal wat u heeft gebruikt (zoals de ladder en het gereedschap) goed schoon met een natte doek.
  • Verzamel het wegwerpmateriaal (de beschermende kleding, de doeken, etc.) en pak dit net als de asbestplaten goed in in plastic. 
  • Spuit uw eigen schoenen / laarzen goed schoon.
  • Spuit de pakketten met asbestmateriaal goed af. 

Stap 5: afvoer van asbest naar stortplaats

De pakketten met asbestmateriaal kunt u vervolgens naar het gemeentelijke afvalstation brengen. Let hierbij op dat het materiaal niet kan breken tijdens het transport. Het kan zijn dat er bij het afvalstation wordt gevraagd om uw identiteitsbewijs of de acceptatie van de sloopmelding en/of OLO nummer.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft een praktische video voor u klaar staan, met daarin de hierboven omschreven situatie in beeld gebracht. 


Het asbest verwijder pakket inclusief afvoer voor particulieren

Het Asbest verwijder pakket inclusief afvoer omvat alles wat u als particulier nodig heeft bij het verwijderen van de asbest:

  • Het benodigde persoonlijke beschermingsmateriaal:
    • Twee veiligheidsbrillen
    • Twee overalls
    • Twee mondkapjes met P3 beschermingsfactor
    • Twee paar handschoenen
    • Spuitlijm
  • Het benodigde materiaal om de asbest in te pakken incl. transport en afvoer van max. 35m2 asbesthoudende golfplaten:
    • De asbestplaten zak [met hijsbanden]voor de asbesthoudende golfplaten.
    • Het ophalen en afvoeren van platenzak incl. de maximaal 35m2 asbesthoudende golfplaten.
      • Met Kuras kunt u de ophaaldatum afstemmen. Geef hierbij de informatie betreffende OLO nummer door aan Kuras.
      • De platenzak dient [voorzien van label met OLO nummer] op de afgesproken datum en tijd aan de openbare weg te staan voor uw woning zodat deze met vrachtwagen en kraan vrij te laden is. 
      • Zodra de platenzak volgens afspraak geladen is, krijgt u als particulier het nummer van de stort/opslag locatie, zodat u de sloopmelding kunt afsluiten bij uw gemeente of omgevingsdienst

Plaatst u bij Kuras ook de order voor het nieuwe dakmateriaal? Dan ontvangt u ook nog eens 5% korting op uw nieuwe dakplaten!

Meer weten over asbest verwijderen?

Heeft u nog vragen? Wilt u graag advies voor uw specifieke situatie? Bezoek onze website dan en informeer bij onze verkoop adviseurs. Zij vertellen u meer en adviseren u graag. Bel 0342 - 48 28 28 of stuur een mail naar info@kuras.nl.