Wilt u een dak bedekken in een relatief korte tijd, maar wilt u wel het karakteristieke uiterlijk van een dak met dakpannen behouden? Dan zijn dakpanplaten een goede keuze. Maar hoe plaatst u dakpanplaten en wat heeft u daarvoor nodig? Daar vertellen we u graag meer over.

 

Ritini Sandwich dakpanplaat van KurasDakpanplaten in het kort

Dakpanplaten zijn grote platen ontworpen voor dakbedekking. Ze hebben het uiterlijk van een vlak gelegde dakpannen. Hiermee wordt het klassieke uiterlijk van dakpannen nagebootst, maar wordt de constructietijd drastisch vermindert. Dakpanplaten worden gemaakt van gegalvaniseerd staal, aluminium of kunststof. De metalen varianten hebben een wat luxere uitstraling en de kunststof varianten geven een lichtere uitstraling dankzij de witte onderzijde. Dakpanplaten ziet u vaak terug in daken van schuren, garages en stallen, maar ook op woningen, boerderijen en andere gebouwen worden dakpanplaten toegepast.

De voor- en nadelen van dakpanplaten

Net als elke vorm van dakbedekking hebben dakpanplaten hun voor- en nadelen. Hier is een kort overzicht:

 

Voordelen van dakpanplaten

  • Licht in gewicht. Het lichte gewicht zorgt ervoor dat dakpanplaten ook voor minder sterke constructies geschikt zijn.
  • Eenvoudig te plaatsen. De grote platen kunnen gemakkelijk en snel gemonteerd worden.
  • Te leggen op veel verschillende daktypen. Dakpanplaten kunnen al met een hoek van 7 tot graden gelegd worden.
  • Lange levensduur. Afhankelijk van de kwaliteit van plaatsing kunnen dakpanplaten wel 20 tot 50 jaar meegaan.
  • In vergelijking goedkoop. Door de snelle montage en de lagere prijs per vierkante meter zij dakpanplaten een stuk goedkoper dan de traditionele dakpannen.

 

Nadelen van dakpanplaten

  • Moeilijker rond koepels, dakkapellen en lichtstraten te leggen. Het is zeker mogelijk, maar doordat de panelen eerst op maat moeten worden gezaagd is het moeilijker om rond bestaande constructies heen te leggen.
  • Minder geluidsisolerend dan traditionele dakpannen. Dakpanplaten zijn hoorbaar luider bij regen en hagel dan dakpannen. Met een sandwich-dakpanplaat wordt dit al voor een groot deel teruggedrongen.
  • Bij een ongeïsoleerde dakpanplaat kan aan de onderkant condensvorming ontstaan. Een anti-condensfolie is daarom erg aangeraden bij het plaatsen van dakpanplaten.

 

Verschillende soorten dakpanplaten

Dakpanplaten zijn er in veel verschillende vormen en maten. Afhankelijk van het gebruikte materiaal hebben deze dakpanplaten bepaalde unieke eigenschappen. Hier zijn de meest voorkomende dakpanplaten op een rijtje:

 

Kingstile Staal Dakpanplaat - Kuras

Dakpanplaten van staal

Dakpanplaten van gegalvaniseerd staal hebben een hoogwaardige uitstraling en gaan erg lang mee. Doordat het van staal is gemaakt is het onderhoudsarm en zijn de platen eenvoudig te monteren. Ook hebben stalen dakpanplaten nauwelijks last van vuilaanslag.

 

Ritini Kunststof Dakpanplaat - Kuras

Kunststof dakpanplaten

Kunststof dakpanplaten zijn licht in gewicht, gemakkelijk te bewerken en zien er netjes uit. Kunststof dakpanplaten zijn ideaal voor een schuur, carport, berging, tuinhuis of stal. Door de drielaagse opbouw is het een stevig paneel en de witte onderzijde geeft een lichte inval aan de ruimte.

 

Kingspan Sandwich Dakpanpaneel - Kuras

Sandwich-dakpanpaneel

Sandwich-dakpanpanelen zijn ideaal voor (vakantie)woningen, publieke ruimtes en stallen en maneges. Door de toegevoegde isolatie helpen sandwich-dakpanpanelen met het weren van hitte en kou van buiten én verlagen ze het geluidsniveau van regen en andere neerslag wat op het dak valt.

 

Dakpanplaten op maat maken voor montage - Kuras

De maat bepalen voor uw dakpanplaten

Om de maten van uw dakpanplaten te bepalen, moet u eerst berekenen wat het oppervlak is van het dak wat u wilt dekken. Dit doet u door de lengte en de breedte van uw dak op te meten en door daar de benodigde marges aan toe te voegen. 

De lengte uitrekenen

De lengte voor uw dakpanplaten berekent u door de lengte van uw dak op te meten en daar een grootoverhang van 20-40 millimeter aan toe te voegen. Is de lengte van uw dak groter dan de maximale lengte van uw dakpanplaat? Zorg dan voor een overlap van 200 millimeter tussen de platen.

De breedte uitrekenen

De breedte berekent u door de werkbreedte van de plaat (plaatbreedte -100 millimeter) te delen door de breedte van uw dak. Hier wordt dus rekening gehouden met een overlap van 50 millimeter aan beide zijden.

Dakpanplaten op maat

Dakpanplaten kunnen voor een groot gedeelte van het dak onbewerkt geplaatst worden. Aan de uiteinden en rond constructies in het dak moeten de dakpanplaten echter op maat worden gemaakt. Dit kunt u zelf doen met een knabbelschaar of een metaalzaag bij dakpanplaten van staal, maar dan loopt u wel het risico om de coating te beschadigen. Hierdoor kan de levensduur van de dakpanplaat sterk verminderd worden. We bieden daarom ook onze zaagservice aan voor onze dakpanplaten. Hierdoor heeft u de dakpanplaten in de maten die u nodig heeft en bent u verzekerd van professioneel zaagwerk. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Het onderdak monteren

Bij het plaatsen van het onderdak is het erg aanbevolen om een anti-condensfolie te plaatsen. Dit folie zorgt ervoor dat de condens die zich vormt wordt opgevangen en wordt afgevoerd. Het laat damp van onderen wel door, maar is ook volledig waterdicht. Doordat het anti-condensfolie al het vocht wat zich onder het dak vormt wegvoert verlengt u hiermee de levensduur van uw dakconstructie.

Het anti-condensfolie plaatst u tussen de kapconstructie en het onderdak. Vervolgens kunt u beginnen met het leggen van het onderdak. In de lengte moeten er tengellatten worden geplaatst, waar vervolgens in de breedte panlatten op geplaatst worden. De afstand tussen de panlatten is doorgaans 350 millimeter, met als uitzondering de onderste twee panlatten. Die hebben vaak een afstand 270 millimeter. Het is daarom ook aanbevolen om onderaan te beginnen.

 

Dakpanplaten monteren op dak - Kuras

De dakpanplaten monteren

Als het onderdak ligt kunnen de dakpanplaten worden gemonteerd. Ook hier is het belangrijk om van onder naar boven te werken en om vervolgens van rechts naar links te leggen. Dakpanplaten monteert u met zelfborende dakpanplaatschroeven. Deze schroeven plaatst u in ieder geval bij zowel de nokrand als de gootrand. Verder is het aanbevolen om gemiddeld 8 schroeven te bevestigen per vierkante meter. Dezelfde schroeven gebruikt u ook om de platen aan elkaar te bevestigen.

 

De afwerking van het dak

Als de dakpanplaten gemonteerd zijn is de laatste stap het afwerken van het dak. Op de punt kunt u een passende nok plaatsen. Met dakranden en goten werkt u de onderkant van het dak af en met windveren werkt u de zijgevels af. Hierdoor kan er geen wind en vocht van buitenaf onder de dakpanplaten komen.

 

Dakpanplaten en toebehoren bestellen bij Kuras

Op zoek naar dakpanplaten van hoge kwaliteit? Dan bent u bij Kuras op het juiste adres. U kunt dakpanplaten bij ons in de webshop bestellen, maar bieden ook een maatwerk service voor onze dakpanplaten aan. Neem daarvoor contact met ons op. Advies nodig bij het uitzoeken van dakpanplaten of andere dakbedekking? De persoonlijke productadviseur van Kuras helpt u graag verder. Zij vertellen u meer en adviseren u graag. Bel 0342-44 28 28 of stuur een mail naar info@kuras.nl