Op zoek naar een watervaste afwerking voor uw gevel of dak? Dan is een damwand een mooie optie. Damwanden zijn eenvoudig te monteren, waterwerend en voordelig geprijsd. Ze worden dan ook veel gebruikt bij het bekleden van stallen, schuren en andere grote bedrijfspanden.

 

Damwand van Kuras Damwand van Kuras

 

Wat is een damwand?

Damwanden worden traditioneel gebruikt voor het omheinen en beschermen van grond tegen water. De trapeziumvorm maakt damwanden extra stevig en Door de gronddichte mes-en-groef verbinding ontstaat er een stevige constructie. De damwandplaten in ons assortiment zijn echter bedoeld voor andere toepassingen. Onze damwandplaten zijn ideaal voor het bekleden van dak en gevel. In ons assortiment vindt u damwandplaten in verschillende soorten en maten. Ook is er een geïsoleerde damwandplaat beschikbaar.

Damwand voor dak en gevel

De damwandplaten in ons assortiment zijn voorzien van een gekleurde coating aan één zijde. Dit maakt ze ideaal voor het afwerken van gevels en daken. Het verschil tussen een damwandplaat voor de gevel en een damwandplaat voor het dak is subtiel. De vorm is gelijk en het grootste verschil is de locatie van de coating. Bij damwandplaten voor de gevel is de de kant met de brede opstaande zijden gecoat, terwijl bij damwandplaten voor het dak de kant met de smalle opstaande zijden gecoat is. Waarom het verschil? Dat heeft te maken met de groef die een damwand heeft. Deze groef voorkomt dat water kan binnendringen bij de overlapping.

 

Benodigdheden voor het monteren van damwanden

Voor het plaatsen van damwanden is er relatief weinig extra’s nodig. U kunt de damwandplaten door ons op maat laten zagen. Hierdoor hoeft u zelf niet met een metaalzaag of haakse knabbelschaar aan de slag. Damwandplaten monteert u met de bij ons beschikbare damwandschroeven. Die kunt u dus gemakkelijk mee bestellen. Het monteren van de platen kunt u met een accuboormachine doen.

 

Damwand voor op het dak

Damwand monteren op het dak

Het monteren van damwandplaten op het dak vergt wat voorbereiding. Allereerst moet u controleren of het dak minimaal een hellingshoek heeft van 8 graden. Heeft u een anti-condens folie op de onderconstructie geplaatst? Dan is het belangrijk om minimaal 5 cm tussen de folie en de damwandplaten te houden. Dit zorgt ervoor dat het onder de platen goed kan ventileren.

Het plaatsen van damwand dakplaten

Het is belangrijk om de eerste damwandplaat volledig recht te leggen. Eventuele foutjes hebben namelijk een groot gevolg op het leggen van de rest van de platen. De eerste damwandplaat plaatst u in de gootlijn tegen het gootstuk. Deze plaat hoort tot in de nok van het dak te komen, hierdoor kunt u het dak aan het eind waterdicht afwerken. Als de plaat goed licht kunt u hem met damwandschroeven vastzetten. Gebruik ongeveer 6 tot 8 schroeven per vierkante meter. De schroeven moeten geplaatst worden in het lage, brede stuk en niet de hoger gelegen gedeeltes. Als de eerste plaat ligt kunnen de andere platen eraan worden gelegd.

 

Damwand van Kuras voor aan de gevel

Damwand monteren aan de gevel

Het monteren van damwandplaten aan de gevel is grotendeels gelijk aan de montage van damwandplaten op het dak. Het grote verschil is dat u nu de schroeven moet plaatsen in de smalle stroken, in plaats van de brede stroken.

 

Damwandplaten afwerken

Het afwerken van damwandplaten kunt u doen met zetwerk. Op het dak kunt u een bijpassende nok plaatsen. De randen werkt u af met dakranden en goten. Aan de gevel kunt u de hoeken afwerken met zetwerk voor een strak en duurzaam resultaat.

 

Damwandplaten en toebehoren bestellen bij Kuras

Op zoek naar dakpanplaten van hoge kwaliteit? Dan bent u bij Kuras op het juiste adres. U kunt dakpanplaten bij ons in de webshop bestellen, maar bieden ook een maatwerk service voor onze dakpanplaten aan. Neem daarvoor contact met ons op. Advies nodig bij het uitzoeken van dakpanplaten of andere dakbedekking? De persoonlijke productadviseur van Kuras helpt u graag verder. Zij vertellen u meer en adviseren u graag. Bel 0342-44 28 28 of stuur een mail naar info@kuras.nl.