Gaat u op korte termijn golfplaten leggen? Bijvoorbeeld als dakbedekking voor uw platte dak, overkapping of tuinhuis. Kuras helpt u in deze blog graag op weg met praktische informatie en nuttige tips. Met behulp van onze tips wordt het monteren van golfplaten een fluitje van een cent. 

 

Benodigdheden golfplaten monteren

Golfplaten leggen in 10 stappen

Bent u van plan om zelf golfplaten te leggen, maar heeft u geen idee waar u moet beginnen? Wij hebben een stappenplan voor u opgesteld waarmee u in 10 stappen eenvoudig een golfplaten constructie bouwt: 

 1. Bereken het aantal golfplaten
 2. Zorg voor een stevige en schone ondergrond
 3. Bepaal de plek waar de golfplaten moeten komen
 4. Span een touw om de hoogte van de platen te bepalen
 5. Bevestig de golfplaat met golfplaatschroeven
 6. Breng kit aan op de rand van de golfplaat voor een waterdichte constructie
 7. Bevestig de volgende golfplaten op dezelfde manier
 8. Bevestig de scharniernokken met golfplaatschroeven
 9. Bevestig de windveren met golfplaatschroeven
 10. Bevestig de golfprofielen

 

Verschillende type golfplaten

Er zijn veel soorten golfplaten ieder met verschillende eigenschappen. Zo zijn er golfplaten verkrijgbaar in kunststof, vezelcement, bitumen, pvc en polycarbonaat. 

PVC golfplaten leggen en polycarbonaat golfplaten leggen

Golfplaten van PVC of polycarbonaat hebben als eigenschap dat ze lichtdoorlatend zijn. Deze zeer sterke lichtdoorlatende golfplaten zijn een goede oplossing voor daken waarbij het belangrijk is dat er daglicht naar binnen valt. Dit type golfplaat wordt veel gebruikt voor overkappingen, schuurtjes, stallen of serres.

Vezelcement golfplaten leggen

Vezelcement golfplaten zijn duurzaam en van hoge kwaliteit. De beschutting is hierdoor optimaal en het vocht en geluid wordt geminimaliseerd ten opzichte van andere soorten dakbedekking. Kuras biedt vezelcement golfplaten van Eternit en SVK.

Kunststof golfplaten leggen

Een kunststof golfplaat kenmerkt zich als sterk, duurzaam en slagvast. Kunststof golfplaten zijn uiterst geschikt voor het monteren van dakbedekking voor uw schuur, stal, berging of tuinhuis. Afhankelijk van uw situatie, kunt u zelf bepalen welk materiaal u gebruikt voor het monteren van golfplaten voor uw klus. 

De ondergrond voor het monteren van golfplaten

Golfplaten kunnen zowel op een houten onderconstructie geplaatst worden als op een stalen onderconstructie. Om te zorgen voor een sterke onderconstructie worden er gordingen geplaatst. De minimale breedte van stalen gordingen bedraagt 40 mm en voor houten gordingen 50 mm. Aan de gordingen kunnen de golfplaten met golfplaatschroeven bevestigd worden. Voordat u golfplaten gaat monteren is het van belang dat de ondergrond schoon is en vrij van spijkers en schroeven. 

De verschillende dekmethoden voor golfplaten leggen

U kunt golfplaten op twee verschillende manieren bevestigen. De eerste optie is de klassieke dekmethode. Hierbij wordt aan de voorzijde en achterzijde van het dak aan dezelfde kant gestart met golfplaten leggen. De andere optie is de ronddekmethode. Voor deze methode wordt geen rekening gehouden met de windrichting. Hierbij worden de golfplaten aan beide zijdes van het dak van rechts naar links gemonteerd. 

Het bevestigen van de golfplaten

Bij het leggen van golfplaten is de bevestiging van belang. U wilt natuurlijk wel een stevige constructie waar u op kunt vertrouwen. Daarom dienen de golfplaten altijd op het hoogste punt van de golf bevestigd te worden aan de onderconstructie. Let op dat de golfplaten op circa 7 tot 10 punten per m2 bevestigd worden aan de onderconstructie. Voor een juiste bevestiging van golfplaten dient u golfplaatschroeven te gebruiken. Het is sterk af te raden om golfplaten te monteren met spijkers en nietjes. Ga voor een veilige en stevig constructie en gebruik altijd de juiste materialen voor bevestigen.

Snel en eenvoudig golfplaten leggen met de quickroofer van Eternit

Kunt u hulp gebruiken bij het leggen van golfplaten? De Quickroofer van Eternit is een semi-automatische machine die golfplaten snel en eenvoudig op het dak monteert. Wij hebben de voordelen van de Quickroofer voor u op een rijtje gezet:

 • Het leggen van golfplaten op een dak wordt fysiek veel lichter en aangenamer;
 • Concurrerende prijs per geïnstalleerde vierkante meter;
 • Het gaat sneller en efficiënter;
 • Het plaatsen van golfplaten gebeurt veiliger;
 • Klaar voor de toekomst en het welzijn van uw personeel (ARBO wetgeving).

Meer informatie over de Quickroofer kunt u vinden op: https://kuras.nl/eternit-quickroofer

Meer weten over golfplaten leggen?

Heeft u nog vragen? Wilt u graag advies voor uw specifieke situatie? Bezoek onze website dan en informeer bij onze verkoop adviseurs. Zij vertellen u meer en adviseren u graag. Bel 0342 - 48 28 28 of stuur een mail naar info@kuras.nl.