Het is belangrijk dat woningen en gebouwen bestand zijn tegen winterse kou en tegen de warme temperaturen in de zomer. Om dat te realiseren is goede isolatie van groot belang. In dit artikel leest u meer over de isolatie van platte daken, waarom zou u dat tenslotte doen en waar moet u op letten?

Een plat dak isoleren; waarom?

Er zijn meerdere redenen om een plat dak te isoleren. Zo zorgt een goede dakisolatie er in de winter voor dat warmte beter binnen blijft. In de zomer houdt een geïsoleerd plat dak de warmte juist buiten. Een goede dakisolatie zorgt het hele jaar door voor een aangenaam binnenklimaat. Een mooie bijkomstigheid van goede platdak isolatie, u draagt ook een steentje bij aan het milieu door verlaging van de CO2- uitstoot!

Voorkom warmteverlies door het platte dak

Warmte stijgt altijd op. Dat gebeurt in huizen, in stallen, in gebouwen.. eigenlijk overal. In woningen en gebouwen gaat een heel groot deel van de warmte dan ook verloren via het dak. Dit geldt voor panden met alleen een benedenverdieping, maar ook voor panden met meerdere verdiepingen. Verdiepingsvloeren zijn namelijk meestal niet geïsoleerd, waardoor de warmte alsnog bij het dak komt. 

Voorkom vochtproblemen door isolatie

Een ander voordeel van een goed geïsoleerd plat dak is dat het vochtproblemen in huizen en panden kan voorkomen. Dit is niet alleen beter voor de gezondheid (van mens en dier), maar komt ook de dakconstructie van uw platte dak ten goede. 

Isoleer een plat dak en bespaar op de energierekening

De investering in een platdak isolatie lijkt in eerste instantie misschien groot, maar vergeet niet dat een dakisolatie u jaarlijks een flinke besparing oplevert als het gaat om energiekosten. Daarnaast bestaat bij een woning bijvoorbeeld de kans dat u na het isoleren van het platte dak een hoger energielabel kunt aanvragen. Dit kan zorgen voor een flinke waardevermeerdering van uw woning. 

Kortom, de isolatie van een plat dak kan veel voordelen opleveren. 

 

 

Een plat dak isoleren; op welke manier?

Voor het isoleren van een plat dak bestaan verschillende technieken. Er zijn drie technieken die gebruikt kunnen worden:

  1. De warm-dak-isolatie
  2. De koud-dak-isolatie
  3. De omgekeerde-dak-isolatie

We vertellen u graag meer over deze drie technieken.

De warm-dak-isolatie

Een warm-dak-isolatie houdt in dat het isolatiemateriaal aan de bovenzijde van het platte dak wordt bevestigd. Dit is de methode die wij aan vrijwel al onze klanten aanraden. Een warm-dak-isolatie zorgt voor het volgende: 

  • De laag met isolatiemateriaal zit aan de bovenzijde van het dak. De enige laag boven deze laag is de dakafdichting. Deze laag houdt het regenwater tegen.
  • Deze vorm van isolatie is gemakkelijk te installeren als de dakbedekking moet worden vervangen.
  • Deze vorm van isolatie werkt isolerend voor zowel de binnenruimte als de dakconstructie.

Verderop in dit artikel leggen we u uit hoe de warm-dak-isolatie van een plat dak in zijn werk gaat. 

De koud-dak-isolatie

Bij koud-dak-isolatie wordt het isolatiemateriaal onder de dakconstructie bevestigd. Dit levert een aantal nadelen op, waardoor deze methode niet aan te bevelen is. Kenmerkend van de koud-dak-isolatie:

  • Doordat de isolatie aan de onderzijde wordt bevestigd, wordt de hele dakconstructie van het pand niet mee geïsoleerd. Gevolg? Deze constructie wordt niet op temperatuur gehouden en is aan grotere temperatuurschommelingen onderhevig. Dit maakt dat de constructie meer zal krimpen en uitzetten, waardoor scheuren kunnen ontstaan. 
  • Komt er in uw pand of woning veel vocht vrij? Bijvoorbeeld in een keuken of badkamer? Dan kan de warme waterdamp in het koude dak slaan. Dit kan schimmel en rot veroorzaken.

Wanneer u dan wel  kiest voor de koud-dak-isolatie? Bestaande platte daken en aanbouwen kunnen om technische redenen te maken hebben met beperkte hoogte mogelijkheden. Dan biedt de koud-dak-isolatie een uitkomst! In dit geval adviseren we u om een dampdichte folie aan de binnenkant van het isolatiemateriaal te plaatsen.

De omgekeerde-dak-isolatie

De laatste methode voor plat dak isolatie die we uitlichten is de omgekeerde-dak-isolatie. Ook wel het ‘omgekeerde dakprincipe’ genoemd. Bij deze methode wordt er een laag isolatiemateriaal bovenop het bestaande dak geplaatst. Over deze laag isolatie wordt vervolgens een laag grind of betontegels geplaatst. Kenmerkend aan de omgekeerde-dak-isolatie:

  • De laag isolatie en de laag grind / tegels zijn bij elkaar verantwoordelijk voor een flink gewicht. Dat is dan ook gelijk een nadeel van deze methode, het is een zware belasting van het dak. 
  • De omgekeerde-dak-isolatie is niet de meest efficiënte manier van isoleren. Zo zien we vaak grote kieren en naden tussen de isolatie en het dak. Dit maakt dat de energiebesparing niet zo groot zal zijn als bij de warm-dak-isolatie. 

Wanneer kiest u voor de omgekeerde-dak-isolatie voor een plat dak? We zien dat dit omgekeerde dakprincipe wordt gebruikt bij daken waarbij de dakbedekking zelf nog niet aan vervanging toe is. 

 

De warm-dak-isolatie; hoe gaat het in zijn werk?

Bij de isolatie van een plat dak is de warm-dak-isolatie de meest gebruikte techniek; we leggen u daarom graag uit wat de te nemen stappen zijn bij de installatie van deze isolatielaag en de dakbedekking.

Stap 1: Een plat dak isoleren begint bij het verwijderen van de dakbedekking die al dan niet op het dak ligt. In de meeste gevallen komt de dakconstructie onder deze laag dakbedekking vandaan.

Stap 2: Verwijder de eventuele dampdempende of dampdichte laag die op het dakbeschot ligt. 

Stap 3: Plaats een nieuwe laag dampdicht folie (deze laag is nodig om vocht vanuit het pand niet in de constructie te kunnen laten).

Stap 4: Bovenop de laag folie kunt u het nieuwe isolatiemateriaal plaatsen. Het is belangrijk om materiaal te gebruiken van hoge kwaliteit, zodat het nieuwe dak vormvast blijft en gewicht kan dragen.

Bent u op zoek naar kwalitatief hoogstaand isolatiemateriaal? In onze webshop hebben we een ruim aanbod isolatiemateriaal. Als u er zelf niet uitkomt dan helpen onze experts u graag!

Stap 5: Het isolatiemateriaal kunt u met speciale schroeven aan de dakconstructie bevestigen.

Stap 6: Plaats de dakbedekking, bijvoorbeeld de kunststof dakbedekking of de bitumineuze dakbedekking, bovenop de laag isolatiemateriaal.

Stap 7: In principe is het dak nu klaar. U kunt er voor kiezen om het platte dak te voorzien van extra ballast, zoals grind of tegels.

Het isoleren van platte daken is niet gemakkelijk. Zo is het belangrijk dat er een afschot wordt gemaakt om te zorgen dat er geen grote plassen op het platte dak komen te liggen. Het leggen van het nieuwe dakmateriaal vraagt ook om specialistische kennis en ervaring. 

 

Plat dak isolatie; welk materiaal is nodig? 

Kuras biedt een ruim assortiment aan in isolatiematerialen. Afhankelijk van de isolatiewaarde, brandwerendheid en verwerking van het isolatiemateriaal zijn er verschillende isolatiematerialen beschikbaar voor het isoleren van uw platte dak.  

    

Advies over het isoleren van een plat dak?

Twijfelt u nog tussen de verschillende isolatiematerialen? Over de beste isolatiemethode? Onze specialisten staan voor u klaar en geven u graag advies!