Op zoek naar gevelpanelen met goede isolerende eigenschappen? Dan bent u op zoek naar sandwichpanelen. Een innovatief paneel waarmee daken, wanden en gevels kwalitatief bekleed mee kunnen worden. In dit artikel leest u in het kort wat een sandwichpaneel is en hoe u sandwichpanelen kunt plaatsen.

 

Wat zijn sandwichpanelen?

Een sandwichpaneel is een populair en duurzaam bouwmateriaal voor het bekleden van daken en gevels. Een sandwichpaneel bestaat uit twee stalen panelen met daartussen een laag isolerend materiaal van PIR, Steenwol of QuadCore. Vandaar de naam sandwichpaneel. 

Soorten sandwichpanelen

Sandwichpanelen kunnen gebruikt worden op daken, voor gevels en bij (binnen)wanden. Er zijn dan ook dakpanelen, gevelpanelen en binnenwandpanelen beschikbaar in onze webshop. 

De sandwich dakpanelen zijn geschikt voor hellende daken. Per dakpaneel geldt er vaak een eigen minimale dakhelling die nodig is om een paneel te kunnen gebruiken.

Voor het bekleden van de gevel zijn er sandwich gevelpanelen. Gevelpanelen zijn er in verschilende kleuren, diktes en profileringen. De sandwich gevelpanelen hebben een werkende breedte van 1 meter en de lengte kan tot 23 meter oplopen.

Voor het bekleden van wanden zijn er sandwich binnenwandpanelen. Deze zijn sandwichpanelen zijn beschikbaar in verschillende lengtes en diktes.

 

Voordelen sandwichpanelen

  • Hoge isolatiewaarde
  • Koudebrug vrij
  • Eenvoudig te monteren
  • Brandwerende eigenschappen
  • Beschikbaar in verschillende kleuren en coatings

Lees hier meer over sandwichpanelen.

 

Sandwichpanelen bevestigen - Kuras

Sandwichpanelen monteren

Het monteren van sandwichpanelen is relatief eenvoudig en als u de sandwichpanelen zorgvuldig plaatst kunt u er nog jaren van genieten. Wij geven u daarom graag wat tips voor een succesvolle montage van uw sandwichpanelen.

Voorbereidingen voor het plaatsen van sandwichpanelen

Voordat u de sandwichpanelen gaat monteren is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. We raden aan om vooraf op de onderconstructie aan te geven waar de sandwichpanelen gemonteerd moeten worden én om te meten of de onderconstructie nog voldoet aan de afmetingen waarop de maten van de sandwichpanelen zijn berekend.

 

Sandwichpanelen aan de gevel bevestigen

Het monteren van sandwichpanelen aan de gevel gebeurt meestal van beneden naar boven. De bevestigingsmiddelen zijn namelijk vaak te vinden in de bovenrand van de sandwichpanelen. Op de bevestigingsrand van het onderste paneel wordt het bovenliggende paneel geplaatst. Hierdoor wordt een water- en luchtdichte plaatsing gecreëerd. Als de legrichting is vastgesteld is het nog belangrijk om bij het monteren rekening te houden met de haaksheid van het gebouw, hierdoor is het makkelijker om de sandwichpanelen netjes uit te lijnen.

 

Sandwichpanelen op het dak bevestigen - Kuras

Sandwichpanelen op het dak bevestigen

De meeste sandwichpanelen zijn geschikt voor gebouwen met een minimale dakhelling van 4°. Het plaatsen van de dakpanelen begint altijd bij de gevelaansluiting met de kopse eindoverlap aan de gootzijde. De dakpanelen worden in lijn met de onderconstructie geplaatst. We adviseren om tijdens het positioneren van de sandwichpanelen de positie van de gording op het paneel te markeren. Hierdoor blijven de locaties voor de extra bevestigers zichtbaar als het dakvlak is dichtgelegd. 

 

De afmetingen van de sandwichpanelen bepalen

Voordat u sandwichpanelen gaat bestellen is het belangrijk om goed uit te meten hoeveel panelen u nodig heeft. Meet de afmetingen van uw constructie en vergelijk deze met de afmetingen van de sandwichpanelen. Hierdoor kunt u gemakkelijke uitrekenen waar de panelen komen te staan of liggen en weet u hoeveel panelen u nodig heeft.

 

Sandwichpanelen zagen

Het zagen van sandwichpanelen is een secuur werkje. Als u niet zorgvuldig met het materiaal omgaat kunt u de verf of zinklaag beschadigen. Zaag dus altijd met een metaalzaag om beschadigingen te voorkomen. Tijdens het zagen komen staaldeeltjes vrij. Het is belangrijk om die zo snel mogelijk van het materiaal te verwijderen. Deze kunnen zich namelijk gaan hechten aan de panelen.

Sandwichpanelen op maat

Heeft u op maat gemaakte sandwichpanelen nodig?  Dan is het aanbevolen om de panelen door een professional op maat te laten zagen. Vanuit de leverancier kunnen wij maatwerk leveren. Ook kunnen wij op onze eigen locatie sandwichpanelen uit onze eigen voorraad voor u op maat zagen.

 

Sandwichpanelen op gevel en dak afgewerkt - Kuras

De sandwichpanelen afwerken

Het afwerken van sandwichpanelen is erg belangrijk. Om het isolerende materiaal in het midden van het paneel te beschermen van invloeden van buitenaf is een goede afwerking essentieel. Met zetwerk werkt u de randen netjes af. Eventuele kieren kunnen met een foamvuller worden opgevuld.

 

Sandwichpanelen en toebehoren bestellen bij Kuras

Op zoek naar sandwichpanelen van hoge kwaliteit? Dan bent u bij Kuras op het juiste adres. U kunt sandwichpanelen voor dak, wand en gevel bij ons in de webshop bestellen, maar we bieden ook een maatwerk service voor onze sandwichpanelen aan. Neem daarvoor contact met ons op. Advies nodig bij het uitzoeken van sandwichpanelen of andere gevelbekleding? De persoonlijke productadviseur van Kuras helpt u graag verder. Zij vertellen u meer en adviseren u graag. Bel 0342-44 28 28 of stuur een mail naar info@kuras.nl