Sandwichpanelen zijn een veelgebruikt bouwmateriaal bij diverse projecten. Maar, wat is nu de reden dat dit materiaal zo populair is? En welke opties heeft u bij de aanschaf van sandwichpanelen? We vertellen het u graag.

Wat zijn sandwichpanelen?

In de jaren ‘70/’80 werden sandwichpanelen geïntroduceerd als bouwmateriaal. Het populaire en duurzame materiaal wordt inmiddels veelvuldig gebruikt bij de realisatie van bouwprojecten, maar wat zijn sandwichpanelen eigenlijk?

Een sandwichpaneel bestaat uit twee stalen of aluminium panelen. Tussen deze twee panelen in bevindt zich een laag met isolerend materiaal. Een sandwichpaneel is dus een combinatie van een binnenmuur, een buitenmuur en een isolatielaag. Het sandwichpaneel dankt zijn naam aan het feit dat de twee buitenpanelen een ‘sandwich’ vormen met de laag isolerend materiaal.

De twee metalen of aluminium platen van een sandwichpaneel staan niet met elkaar in verbinding. Dat zorgt dat er geen koudebruggen kunnen ontstaan, waardoor deze panelen een hoge isolatiewaarde verzorgen.

Type sandwichpanelen

Sandwichpanelen kunnen gebruikt worden op daken, voor gevels en bij (binnen)wanden. Er zijn dan ook dakpanelen, gevelpanelen en binnenwandpanelen beschikbaar in onze webshop.

Sandwich dakpanelen voor hellende daken

De sandwich dakpanelen zijn geschikt voor hellende daken. Per dakpaneel geldt er vaak een eigen minimale dakhelling die nodig is om een paneel te kunnen gebruiken. Aan de bovenzijde zijn de panelen voorzien van een trapezium-, golf- of dakpan profilering, waardoor u zelf kunt kiezen welke uitstraling uw dak krijgt. Deze panelen zijn daarnaast ook in diverse kleuren, maten en coatings leverbaar. 

Door sandwichpanelen te gebruiken heeft u in één keer een geïsoleerd dak. U hoeft niet eerst de dakbedekking te leggen en vervolgens nog te isoleren. Eenvoudig en snel!

Sandwich dakpanelen voor platte daken

De meeste sandwich dakpanelen zijn geschikt voor hellende daken, maar ook bij een plat dak kunt u kiezen voor een sandwich dakpaneel. Zo vindt u in het Kuras assortiment het Kingspan X-dek 106 dakpaneel met platdak systeem. Dit paneel bestaat uit een trapeziumvormige profilering aan de binnenzijde, een PIR isolatiekern en een cacheerlaag. Deze cacheerlaag is in drie verschillende uitvoeringen met diverse afwerkingen leverbaar. 

 

Sandwich gevelpanelen

Kuras biedt diverse sandwichpanelen voor de gevel aan. De gevelpanelen bieden u diverse mogelijkheden op het gebied van kleuren, diktes en profileringen. De sandwich gevelpanelen hebben een werkende breedte van 1 meter en de lengte kan tot 23 meter oplopen.

Sandwich binnenwandpanelen

Voor wanden zijn de sandwich binnenwandpanelen de juiste keuze. Deze panelen levert Kuras vanuit voorraad in diverse lengtes. Ook heeft u als bouwer keuze in de dikte van de panelen. Het aanbod binnenwandpanelen is groot, waardoor er voor iedere binnenwand een geschikt paneel is. 

De sandwich binnenwandpanelen kunnen met verschillende brandvertragings- en isolatiewaarden worden geleverd.

Sandwichpanelen; eigenschappen en voordelen

Op de markt kunt u als bouwprofessional of particulier diverse (merken) sandwichpanelen vinden. Zo zijn er onder andere de Kingspan sandwichpanelen en de SAB sandwichpanelen. Ieder type sandwichpaneel heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen, maar er zijn een aantal overkoepelende eigenschappen en voordelen van sandwichpanelen:

1 | Hoge isolatiewaarde

Sandwichpanelen bieden door de hoge isolatiewaardes een perfecte thermische isolatie. Dat komt doordat de kunststof binnenzijde van een paneel de kou weert en de warmte vasthoudt. Dit zorgt ervoor dat er in de winter minder energie hoeft te worden besteed aan de opwarming van een pand en dat er in de zomer minder energie gaat naar koeling. Sandwichpanelen zorgen dus voor een optimale, duurzame en comfortabele leefomgeving.

2 | Koudebrug vrij

Een koudebrug is een onderbreking in de isolatielaag van de buitenschil van een woning of pand. Deze onderbreking zorgt dat de kou van buiten via de constructie naar binnen komt.

Sandwichpanelen zijn koudebrugvrij, hierdoor gaat er geen / minder warmte verloren en is er minder risico op condensatie en vochtplekken. 

3 | Eenvoudige montage

Of u nu een ervaren bouwprofessional bent of een particuliere doe-het-zelver, sandwichpanelen zijn gemakkelijk te vervoeren, verplaatsen en monteren. Een sandwichpaneel is namelijk een lichte, compacte bouwoplossing zonder veel bijkomende onderdelen of accessoires.

De montage van de panelen is niet alleen eenvoudig, maar kan ook snel worden gerealiseerd. Dit komt omdat de panelen prefab op de bouwplaats kunnen worden afgeleverd. Er hoeven geen losse componenten te worden samengevoegd, waardoor de bouwtijd kan worden verkort.

Sandwichpanelen zijn zo geproduceerd dat ze naadloos op elkaar aansluiten. Dit maakt dat ze gemakkelijk en op een nette manier aan elkaar te bevestigen zijn.

4 | Brandwerende eigenschappen

Sandwichpanelen zijn in meer of mindere mate voorzien van brandwerende eigenschappen. Dit levert een veilige omgeving op voor mens en dier. 

5 | Leverbaar in diverse kleuren en coatings

Een sandwichpaneel kunt u gebruiken bij tal van projecten, gebouwen en panden. Wat daarbij heel prettig is, is dat er zeer ruime mogelijkheden zijn in profielen, kleuren, coatings, vormen, lengtes, diktes en patronen. Dit maakt dat de panelen niet alleen bruikbaar zijn in ieder bouwsysteem, maar dat het eindresultaat ook altijd esthetisch fraai is vormgegeven.

Sandwichpanelen multi inzetbaar

Sandwichpanelen zijn niet meer weg te denken uit de bouwwereld. Het zijn panelen die kunnen worden ingezet voor daken, tussenwanden en gevels, op hellende daken en op platte daken, bij nieuwbouw en bij renovatie. Sandwichpanelen kunnen zowel horizontaal als verticaal worden ingezet.

Oorspronkelijk werden sandwichpanelen met name in de agrarische sector gebruikt. Daken van grote stallen en schuren werden voorzien van de sterke panelen. Na verloop van tijd werden de panelen steeds vaker ingezet bij de nieuwbouw en bij de renovatie van hallen, kantoren, winkels, hotels, loodsen en publieke gebouwen. Het sandwichpaneel heeft inmiddels ook zijn weg gevonden naar de woningmarkt, waar de panelen worden ingezet als gevelbekleding of als dakpanelen (al dan niet in combinatie met zonnepanelen).

Bij de aanschaf van sandwichpanelen kunt u kiezen voor sandwichpanelen voor het dak, sandwichpanelen voor de gevel of voor sandwichpanelen voor binnenwanden.

Sandwichpanelen bij Kuras

Kuras is een betrouwbare partner voor heel bouwend Nederland. Onze productadviseurs staan altijd voor u klaar om te adviseren bij de aanschaf van sandwichpanelen voor dak, wand en gevel. De bekende merken sandwichpanelen, zoals Kingspan sandwichpanelen en SAB sandwichpanelen, hebben we in ons grote magazijn op voorraad, net als onze eigen Kuras sandwichpanelen, het bevestigingsmateriaal en het benodigde zetwerk.