De coating op staal heeft veel eigenschappen en is daarom misschien wel het belangrijkste onderdeel van een staalplaat. De coating beschermt het profiel tegen alle weersomstandigheden, zorgt ervoor dat de kleur van het dak behouden blijft en is belangrijk voor de garantie van het dak. In deze blog wordt toegelicht waar u op moet letten voordat u een coating kiest, de eigenschappen en voordelen van staal coating, welke coatings er zijn en welke staal coating geschikt is voor buiten en welke voor binnen.

 

Waar moet ik op letten voordat ik een staal coating kies?

Sandwichpanelen, staalplaten en zetwerk hebben allemaal één overeenkomst; er is een coating mogelijk op het staal. Het kiezen van een juiste staal coating kan een echte uitdaging zijn. Door de vele kleuren en soorten zijn de mogelijkheden oneindig. Voordat u een coating kiest, moet u zich dus een aantal vragen stellen:

 • Onder welke omstandigheden gaat het product gebruikt worden, buiten of binnen?
 • Hoelang moet het product meegaan?
 • Aan welke elementen worden de panelen tijdens de levensduur blootgesteld, zoals Uv-straling, regen, opspattend watervervuiling of chemische stoffen?
 • Zijn er speciale voorwaarden met betrekking tot temperatuur, luchtvochtigheid, bestendigheid tegen chemische corrosie?
 • Moet het product goed bestendig zijn tegen krassen of deuken, zowel tijdens het productieproces als tijdens de uiteindelijke toepassing?
 • Welke afwerking is vereist met betrekking tot gladheid, glans, textuur en kleur?
 • Waar wordt het product geografisch gezien toegepast bijvoorbeeld kustgebied of binnenland?

 

Eigenschappen en voordelen van staal coating

 

In het staal coating proces kunnen verschillende soorten staalcoatings worden gebruikt. Daarom zijn de mogelijkheden om complexe voorgecoate metalen producten met unieke kenmerken te maken bijna onbeperkt. De combinatie van gebruikte lagen zorgt voor de uiteindelijke kenmerken van het voorgecoate metalen product.

De toplaag speelt een belangrijke rol bij het kiezen van productprestaties, duurzaamheid en uiterlijk. Daarom wordt voorgecoat staal meestal genoemd naar de toplaag.

De dikte van de coating wordt meestal uitgedrukt in μm, wat verwijst naar de dikte van de grondlaag en toplaag. In de meeste situaties is de basislaag erg dun, ongeveer 4 μm. Het grootste deel van de laag is een toplaag.

Meer dan 90% van de voorgelakte metalen is gecoat met vloeibare verf. Vloeibare lak bestaat uit vier bestanddelen:

 1. Oplosmiddelen
 2. Bindmiddelen
 3. Pigmenten
 4. Hulpstoffen

De juiste staal coating zorgt voor extra bescherming waar dat nodig is:

 • Corrosie
 • UV
 • Chemicaliën
 • Condens

 

De belangrijkste types staal coatings

Kingspan

De verschillen staal coatings van Kingspan zorgt tijdens de ontwerpfase voor variatie voor pand eigenaren en architecten. Door de flexibiliteit zijn deze coatings perfect voor het toepassen bij: publieke gebouwen, scholen, zorg, hotels en recreatie, industrie, infrastructuur, kantoren, particuliere woningbouw, retail, sociale woningbouw en overheidsgebouwen. 

Kingspan heeft 5 verschillende assortimenten staal coatings: Kingspan XL Forté, Kingspan Spectrum, Kingspan Altaris, Kingspan Destral en Kingspan CLEANsafe coatings voor binnentoepassingen. 

 • Er bestaat bijna geen product die zo kleurig en duurzaam is als de Kingspan XL Forté. Deze beschermende plastisol coating van topkwaliteit is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan bij gebruik op daken en buitenmuren een barrière vormen tegen elementen. 

Kingspan XL Forté kleurenkaart

 • Kingspan Spectrum vormt een solide barrière tegen de aspecten in het dak- en gevelsysteem van het gebouw. Kingspan Spectrum bevat een reeks producten staal coatings die esthetiek en resultaat bieden in een assortiment aan toepassingen.

 

Kingspan Spectrum kleurenkaart

 • Kingspan Altaris heeft de meest pure buitencoating in de Kingspan serie, met mooie kleuren, hoge kwaliteit en duurzaamheid. Het heeft ongeëvenaarde procesbescherming en is ideaal voor high-end toepassingen. De coating is verkrijgbaar in verschillende hoogglans- en tweekleurige kleuren.

Kingspan Altaris kleurenkaart

 • Kingspan Destral is een multifunctionele polyester coating die sterk, buigzaam, duurzaam en rendabel is.

Kingspan Destral kleurenkaart

 • Kingspan CLEANsafe coatings zijn speciaal ontworpen voor geklimatiseerde binnenomgevingen. 

Kingspan binnentoepassingen assortiment kleurenkaart

 

SAB

Colorcoat HPS200 Ultra®: Colorcoat HPS200 Ultra® is gemaakt op basis van polyvinylchloride hard. Het is gebaseerd op een vernieuwend systeem dat de kleur- en glansbehoud verbeterd. Aan de zichtzijde is Colourcoat HPS200 Ultra® altijd voorzien van een uniek Scintilla embossing, waardoor de relatie met leerpatroon plastisol duidelijk herkenbaar is. De coating heeft een Galvalloy-laag. Dit zorgt voor extra bescherming en wordt geleverd met een 40 jaar lange Confidex-garantie, die ook van toepassing is op snijkanten, en er is geen jaarlijkse inspectie- en onderhoudsverplichting. Colourcoat HPS200 Ultra® is zeer geschikt voor buitengebruik in industriële omgevingen.

HPS200 Ultra kleurenkaart

Colorcoat Prisma®: De nieuwste Colorcoat Prisma® is te verkrijgen vanaf 2017 in een systeem met drie lagen. Voorgelakt staal met een 70, 65 of 40 µm staal coat, is de meest geschikte samenstelling van kwaliteit, lange termijn prestaties en duurzaamheid. Voor de wand staat een garantietermijn van 40 jaar en 35 voor het dak. Colorcoat Prisma® heeft een kleurgarantie van 20 jaar voor alle 29 kleuren. Colorcoat Prisma® is de enige die deze garantie stelt. 

Prisma kleurenkaart

    

Colorcoat® PE 25 / Polyester: Colorcoat PE 25 / Polyester heeft een doorlopend stalen ondergrond met een gladde polyesterhars gebaseerde coating, die alleen geschikt is voor gebruik in niet-agressieve buitenomgevingen.

Polyester PE 25 kleurenkaart

Colorcoat® PVDF: Colorcoat PVDF heeft een doorlopend verzinkte stalen ondergrond en een 25 µm organische coating op basis van polyvinyldifluoride. De door SAB-Profiel geleverde Colorcoat PVDF is flexibel, sterk genoeg in mechanische sterkte en bestand tegen oplosmiddelen, chemische stoffen en UV-straling om voor een langere periode een kwalitatief uiterlijk te verkrijgen. Deze coating is zeer geschikt voor gevelbekleding in niet agressieve (buiten)omgevingen, waar kleurbehoud belangrijk is. De uiterlijke garantieperiode is 12 jaar.

PVDF kleurenkaart

Colorcoat® SDP 35: Colorcoat SDP 35 is een staalproduct waarvan het basismateriaal verzinkt staal en organische coating is, met een laagdikte van 35 µm. De interessantste kenmerken zijn duurzaam- en krasbestendigheid. Het is geschikt voor situaties waar de prestatie van standaard 25 µm systemen onvoldoende is, zoals kouddakpanelen, dakpanelen of gevelbekleding in kustgebieden. Kan tot 15 jaar garantie geven. 

Welke staal coating is geschikt voor buiten en welke voor binnen? 

Buiten: 

 • Kingspan XL Forté
 • Kingspan Spectrum 
 • Kingspan Altaris
 • Kingspan Destral
 • Kingspan CLEANsafe coatings
 • Colourcoat HPS200 Ultra®
 • Colourcoat Prisma®
 • Colourcoat PE 25® / Polyester
 • SAB SDP 35
 • SAB  PVDF

Binnen:

 • Kingspan CLEANsafe coatings
 • Interieurcoating
 • PE 25 / Polyester

 

Staal coating bij Kuras 

Advies nodig bij het uitzoeken van materialen voor uw dak, wand en/of gevel? De persoonlijke productadviseur van Kuras helpt u graag verder. Zij vertellen u meer en adviseren u graag. Bel 0342-44 28 28 of stuur een mail naar info@kuras.nl