Er zijn verschillende soorten golfplaten verkrijgbaar. We helpen u graag op weg bij uw aankoop van golfplaten voor uw project. In dit artikel hebben we de meest voorkomende soorten golfplaten voor u op een rijtje gezet met alle bijbehorende informatie en kenmerken. 

Kuras maakt onderscheid in drie verschillende soorten golfplaten; kunststof golfplaten, vezelcement golfplaten en lichtdoorlatende golfplaten.  

Wanneer worden golfplaten gebruikt?

Voor we meer vertellen over de verschillende soorten golfplaten, allereerst de vraag; wanneer gebruiken we golfplaten?

Een golfplaat is een bouwmateriaal. De naam ‘golfplaat’ heeft dit materiaal te danken aan de typerende golvende structuur van de platen die we allemaal kennen. Deze golven zorgen voor de kracht en de sterkte van het bouwmateriaal. Golfplaten kunnen alleen gebruikt worden als dakbedekking bij hellende daken. De helling moet minimaal 7° zijn. 

Vanaf het allereerste gebruik van golfplaten zijn de platen gebruikt als dakbedekking voor schuren en stallen van boerderijen. Ook zijn golfplaten bij uitstek een geschikte dak oplossing voor schuurtjes achter woningen, voor garages, carports, serres en veranda’s. Waarom? De verschillende soorten golfplaten bevatten nauwelijks brandbaar materiaal, het materiaal is sterk en de platen zijn goed en eenvoudig te bevestigen.
 Kunststof golfplaten

Kunststof golfplaten zijn sterk, slagvast en duurzaam. Deze kenmerken zorgen er samen voor dat de golfplaten een lange levensduur hebben. 

Golfplaten van kunststof bestaan uit drie verschillende lagen. Een toplaag, die zorgt voor de esthetische afwerking. Deze laag biedt UV-bescherming van de golfplaat en deze laag is verantwoordelijk voor het (aantrekkelijke) golfplaat design. De laag onder de toplaag wordt ook wel de body genoemd. De kwaliteit van deze laag bepaalt de sterkte van de golfplaat. De laatste laag van de kunststof golfplaat is de onderlaag. Deze laag verzorgt de helderheid van de ruimte onder de kunststof golfplaten. 

Kunststof golfplaten kenmerken

 • Kunststof golfplaten zijn relatief licht, waardoor de golfplaten eenvoudig te bevestigen en monteren zijn. 
 • Kunststof golfplaten zijn sterk, duurzaam en slagvast, waardoor een lange levensduur van het materiaal is gegarandeerd. 
 • De kunststof golfplaten zijn waterdicht. 
 • Kunststof golfplaten hebben een zelfreinigend oppervlak.
 • Kunststof golfplaten zijn chemisch bestendig.

Kunststof golfplaten toepassingen

 • Ideaal voor de dakbedekking van kleine(re) gebouwen. Denk aan een garage, carport, schuur, tuinhuis en rondom luchtwassers.

De kunststof golfplaten in het Kuras assortiment zijn van het merk Ritini. 

 

Vezelcement golfplaten 

Een tweede golfplaat optie die u heeft zijn de vezelcement golfplaten. Deze duurzame golfplaten zijn van hoge kwaliteit, wat zorgt dat de beschutting optimaal is. Vezelcement golfplaten zijn daarnaast geluiddempend en vochtwerend. 

Bij het produceren van vezelcement golfplaten wordt iedere golfplaat onder hoge druk afzonderlijk getrild en geperst. Dit zorgt voor oersterke, kwalitatieve golfplaten voor vrijwel ieder hellend dak. 

Vezelcement golfplaten kenmerken

 • Vezelcement golfplaten zijn geluiddempend. Bij bijvoorbeeld hevige regenval zult u nauwelijks geluidshinder ervaren.
 • De vezelcement golfplaten zijn vochtregulerend. De platen zijn waterdicht, maar damp open. Dit zorgt voor de opname van water, de verdeling van waterdamp en dit minimaliseert de vorming van condens.
 • Bij het ontwerpen van vezelcement golfplaten wordt rekening gehouden met duurzaamheid. Vezelcement golfplaten dragen bij aan een aangename leefomgeving voor mens en dier. 
 • De vezelcementen golfplaten zijn roestvrij, brandwerend en onderhoudsarm. 
 • Vezelcement golfplaten zijn hoog belastbaar. Dit maakt de platen bestand tegen alle weersomstandigheden en het zorgt voor de lange levensduur. 
 • Duurzaamheid is een belangrijke factor bij het ontwikkelen van de platen. De golfplaten van vezelcement zijn dan ook asbestvrij, milieuvriendelijk en recyclebaar.

Vezelcement golfplaten toepassingen

Vezelcement is een materiaalsoort wat bestaat uit versterkingsvezels, toeslagstoffen, water en cement. Dit maakt de golfplaten sterk en duurzaam en het zorgt dat de vezelcement golfplaten tal van toepassingen kennen. 


     


Er zijn verschillende vezelcement golfplaten te verkrijgen voor allerlei doeleinden. Zo wordt er in de agrarische en industriële markt veel gebruik gemaakt van SVK golfplaten en Eternit vezelcement golfplaten. Ook voor uw berging of voor uw carport in de tuin zijn de golfplaten geschikt.
Lichtdoorlatende golfplaten

De naam zegt het al: lichtdoorlatende golfplaten laten daglicht binnenkomen. Dit maakt deze golfplaten de ideale oplossing voor daken van gebouwen waarbij de lichtinval belangrijk is. 

Lichtdoorlatende golfplaten toepassingen

Lichtdoorlatende golfplaten kunnen enkelwandig of meerwandig worden geleverd. Deze varianten kunnen worden gebruikt als dakbedekking van bijvoorbeeld overkappingen, stallen en schuurtjes. 

In de praktijk worden de lichtdoorlatende golfplaten meestal ingezet in combinatie met vezelcement golfplaten, maar het is ook zeker mogelijk om een dak te bekleden met alleen lichtdoorlatende golfplaten. Vanwege de lichtdoorlatendheid zijn deze golfplaten ook praktisch voor thuisgebruik. Bijvoorbeeld als dakbedekking van de serre, veranda of carport. 

Soorten lichtdoorlatende golfplaten

Als u een lichtdoorlatende golfplaat zoekt, komt u verschillende varianten tegen. We maken namelijk onderscheid in polycarbonaat golfplaten en polylux golfplaten. Deze beide soorten zijn PVC golfplaten. 

Polycarbonaat golfplaten en polylux golfplaten zijn beide helder van kleur en daardoor ook lichtdoorlatend. Het verschil tussen deze twee soorten lichtdoorlatende golfplaten zit in de eigenschappen van het materiaal. Polylux golfplaten zijn over het algemeen minder sterk, iets minder transparant en wat voordeliger in aanschaf. Polycarbonaat golfplaten zijn super sterk en laten het daglicht optimaal binnenkomen. 

Beide soorten hebben licht geluiddempende eigenschappen.  Kleuren en maten golfplaten

Voor talloze (kleine) particuliere toepassingen en grote panden wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten golfplaten. Diverse producenten van de golfplaten hebben dan ook gezorgd voor een ruim, breed aanbod in golfplaten. In het Kuras assortiment vindt u bijvoorbeeld Eternit golfplaten, Ritini golfplaten en SVK golfplaten terug. Ook alle toebehoren en hulpstukken voor de bevestiging en afdichting vindt u in ons assortiment terug. 

Voor alle maten van hellende daken zijn de soorten golfplaten leverbaar. Bij het kiezen van uw golfplaten heeft u meerdere opties als het gaat om kleur. 

Meer weten over de soorten golfplaten?

Heeft u nog vragen? Wilt u graag advies over uw specifieke situatie? U leest meer op onze website en informeer gerust bij onze verkoop adviseurs. Zij vertellen u graag meer en adviseren u graag. Bel 0342 - 48 28 28 of stuur een mail naar info@kuras.nl