Wilt u een lichtstraat op uw dak plaatsen? Dan vindt u hier alle informatie die u nodig heeft. Wij vertellen u meer over de constructie van een lichtstraat, wat er nodig is om een lichtstraat te plaatsen en hoe u de lichtstraat op uw dak kunt monteren.

 

Wat is een lichtstraat?

Een lichtstraat is een raamconstructie voor platte of licht hellende daken. Waar een schuin dak van een dakraam wordt voorzien zal een plat of licht hellend dak van een lichtstraat voorzien worden. Door een lichtstraat te plaatsen zorgt u ervoor dat uw pand van voldoende licht wordt voorzien, ook als er weinig ramen aan de muren zitten. Lichtstraten zijn daarom erg populair in bedrijfshallen, stallen en andere utiliteitsgebouwen. Ook bij woningen worden lichtstraten gebruikt om meer natuurlijk licht te creëren. Zo is een uitbouw met plat dak een ideale plek voor een lichtstraat.

Verschillende soorten lichtstraten

Er zijn verschillende soorten lichtstraten die u op uw dak kunt plaatsen. De verschillen tussen de soorten lichtstraten worden voornamelijk bepaald door de verschillende materialen die gebruikt kunnen worden. Zo kunnen kozijnen gemaakt worden hout, kunststof of aluminium. Aluminium is hierin de meest populaire keuze, daarom zijn onze lichtstraten ook voorzien van aluminium kozijnen. Voor het venster wordt er glas of kunststof gebruikt. Wij leveren lichtstraten van polycarbonaat kunststof. U kunt hierbij kiezen voor helder of opaal polycarbonaat.

 

Benodigdheden plaatsen lichtstraat

Het plaatsen van een lichtstraat is relatief eenvoudig en heeft daarom ook geen grote lijst aan benodigdheden. Belangrijk is dat alle materialen en het juiste gereedschap heeft.

Gereedschap voor het monteren van een lichtstraat

Het gereedschap wat u nodigt heeft voor het plaatsen van een lichtstraat is:

  • Een accuboor
  • Een hamer
  • Een stanleymes
  • Een rolmaat
  • Eventueel een afkortzaag of cirkelzaag

Materialen voor het monteren van een lichtstraat

Lichtstraten kunnen in diverse afmetingen worden geleverd en worden als compleet pakket aangeleverd. Voor een complete lichtstraat hoeft u alleen maar 2 pakketten te bestellen. Eén pakket voor de lichtstraat zelf en een tweede pakket voor de kopschotten van de lichtstraat. Alle benodigde materialen vindt u in deze twee pakketten.

 

De lichtstraat plaatsen

Het plaatsen van een lichtstraat is vergelijkbaar met het plaatsen van een lichtkoepel. Montage is dus relatief eenvoudig. Het is echter wel belangrijk om extra aandacht te besteden aan de waterdichtheid van de lichtstraat. Voornamelijk de overgang van de lichtstraat naar de verdere dakbedekking verdient extra aandacht. Als deze aansluiting onvoldoende wordt afgedekt is de kans op lekkage aanzienlijk groter. In dit artikel vindt u hoe u een lichtstraat kunt plaatsen op een dakopstand. Het plaatsen van de dakopstand zelf wordt niet besproken.

 

Het voorbereiden van het plaatsen van de lichtstraat

Voordat de lichtstraat geplaatst kan worden, moet er een dakopstand gemaakt worden op het dak. Deze dakopstand zorgt ervoor dat de lichtstraat goed aansluit op het dak en voorkomt wateropbouw rondom de lichtstraat, waardoor lekkage voorkomen wordt. De dakopstand moet constructief sterk genoeg zijn om een lichtstraat te dragen. Uiteraard moet de dakopstand ook waterdicht aangesloten worden op de rest van het dak.

 

De montage van de lichtstraat

Montage van een lichtstraat is relatief eenvoudig. Allereerst worden de kopschotten op de dakopstand geplaatst. Het advies is om in de lengterichting een overlap van 10 mm aan te houden aan beide zijden. In de breedterichting is het advies om 25 mm overlap aan beide kanten over te houden.

Vervolgens worden de opstandprofielen geplaatst in zowel de lengte als de breedte. Deze opstandprofielen dienen dezelfde overlap te hebben als de kopschotten. Tussen de verschillende stukken opstandprofiel moet ongeveer 2 mm ruimte worden gelaten worden. De opstandprofielen worden geleverd om zo goed mogelijk te passen bij de afmetingen van de lichtstraat, maar mogelijk moeten een aantal profielen op maat gezaagd worden.

De oplegprofielen worden vervolgens geplaatst op de opstandprofielen. De afstand tussen het midden van twee oplegprofielen dient 1065 mm te zijn.

De kanaalplaten worden vervolgens op de oplegprofielen geplaatst. Voordat u dat gaat doen is het belangrijk dat u de beschermende folie van de platen afhaalt. Bij het plaatsen is het belangrijk dat de zijde met een UV-beschermende laag aan de buitenzijde van de lichtstraat worden geplaatst. De aluminium tape aan de zijkanten van de plaat moet niet verwijderd worden. U legt de kanaalplaat aan één kant van de lichtstraat en vervolgens buigt u de plaat over de constructie heen. De laatste plaat moet mogelijk op maat gezaagd worden.

Als alle kanaalplaten gelegd zijn worden de aandrukrubbers geplaatst. Deze rubbers zorgen ervoor dat de trilling van de kanaalplaat worden gedempt. Extra lengte van deze rubbers kunt u afsnijden.

Vervolgens kunt u de afdekprofielen plaatsen. Het is aanbevolen om de profielen eerst aan één kant te monteren en vervolgens over de constructie heen te buigen. Daarna kunt u de overige schroeven plaatsen en het uitstekende afdekrubber afsnijden.

 

Om u een beter beeld te geven van het plaatsen van een lichtstraat is er ook een instructievideo:

 

Alles voor het monteren van een lichtstraat bij Kuras

Op zoek naar een kwalitatieve lichtstraat? Dan bent u bij Kuras op het juiste adres. U kunt lichtstraten als compleet pakket bij ons in de webshop bestellen in diverse afmetingen. Advies nodig bij het uitzoeken van een lichtstraat? De persoonlijke productadviseur van Kuras helpt u graag verder. Zij vertellen u meer en adviseren u graag. Bel 0342-44 28 28 of stuur een mail naar info@kuras.nl.