Een polycarbonaatplaat is eigenlijk een hard doorzichtig stuk plastic, gemaakt van  thermoplastisch polymeer. Dit materiaal is wel 250 keer sterker dan glas. Vandaar dat polycarbonaat veel gebruikt wordt als materiaal voor het overkappen van bijvoorbeeld een carport, stal, fietsenstalling of schuurtje. De lichtplaten van Kuras zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Daardoor zijn de platen erg sterk én weerbestendig. Nog een groot voordeel van deze platen: polycarbonaat veroorzaakt geen scherven. Hierdoor is het naast een sterke oplossing ook een veilige oplossing. 

Een fijn materiaal om iets mee te overkappen dus. Maar hoe gaat de bevestiging van deze golfplaten eigenlijk in zijn werk? Volg de vijf stappen in dit blog, zodat u in een handomdraai zelf weet wat de beste manier is om polycarbonaat golfplaten te bevestigen. Uiteraard leggen we ook uit welke gereedschappen en materialen u hiervoor nodig heeft. 

Stap 1: Een goede voorbereiding en het juiste gereedschap 

Natuurlijk is een goede voorbereiding bij elke doe-het-zelf-klus belangrijk. Het is dan ook de eerste stap naar het succesvol plaatsen van polycarbonaat golfplaten. In de voorbereidende fase is het erg belangrijk om het juiste materiaal in huis te hebben. Leg ook vast het juiste gereedschap klaar, voor u begint aan de klus.

Voor het monteren of plaatsen van een polycarbonaat golfplaten gebruikt u het volgende gereedschap:

  • Waterpas
  • Boormachine
  • Rolmaat
  • Ladder
  • Houtdraadbout met kunststof ring en dop

In het assortiment van Kuras vindt u polycarbonaat golfplaten in 51/177 profiel. U bekijkt en bestelt deze polycarbonaat golfplaten eenvoudig online via onze webshop. 

Stap 2: De dakconstructie 

Een dakconstructie biedt uitkomst om de polycarbonaat golfplaten op te bevestigen. Een constructie van hout is een relatief voordelige en vooral ook een duurzame oplossing om te gebruiken als basis dakconstructie. Houd er rekening mee dat het hout van de constructie door en door droog is, voordat u de polycarbonaat golfplaten hierop bevestigd. 

Gordingen lopen van spant tot spant de gordingafstand noemt men ook wel de ondersteuningsafstand. Gebruik bij voorkeur een witte kleur voor de houten balken en gordingen. Zo houdt u rekening met warmteophoping die ontstaat door de zon. Let ook op de maximale gordingafstand. Een te grote afstand kan er namelijk voor zorgen dat de  golfplaten overmatig doorbuigen en vervolgens beschadigen.

Stap 3: Zagen van polycarbonaat golfplaten 

Het wordt niet aangeraden om driewandige polycarbonaat golfplaten te zagen. Dit komt omdat tijdens het productieproces de uiteinden van de platen zijn dichtgemaakt. Het snijden van golfplaten van PVC en polycarbonaat is niet mogelijk. Zorg er dus voor dat u de juiste hoeveelheid en maten golfplaten bestelt. 

Stap 4: Het plaatsen van de golfplaten 

Zodra de onderconstructie gereed is, kunnen de golfplaten geplaatst worden. Plaats de golfplaten van boven naar beneden. Let er daarnaast op dat de golfplaten minimaal tien centimeter uitsteken onder de houten dakconstructie. Zodat regenwater wordt afgevoerd. 

Leg de platen in een verticale richting, helemaal tot de nok. Werk rij voor rij, zodat de  constructie volledig wordt bedekt. Houd rekening met de overlapping van de polycarbonaat golfplaten. De polycarbonaatplaten kunnen door warmteophoping vervormen. Te veel overlap kan namelijk zorgen voor plaatselijke warmteophoping in de golfplaten. Overlap de golfplaten altijd op een plek waar de plaat op een gording rust. 

Houd voor een hellingsgraad tussen 10 en 15 graden in de breedte een overlapping van een halve golf aan. Houd voor de overlapping in de lengte ongeveer 20 centimeter aan. Bij een hellingsgraad die groter is dan 15 graden houdt u in de breedte ook een overlap van een halve golf aan. Kies voor de lengte een overlap van ongeveer 15 centimeter. 

Stap 5: Monteren van polycarbonaat golfplaten 

Het is nodig om driewandige polycarbonaat golfplaten voor te boren, voordat ze gemonteerd worden. De platen kunnen door temperatuurwisselingen uitzetten of krimpen. Zorg er daarom voor dat de boorgaten minimaal 2 millimeter groter zijn dan de diameter van de van de bevestigingsbouten. Let op dat de platen minimaal trillen of bewegen, als u onder spanning boort. Boor altijd loodrecht op het hoogste punt van een golf. 

Bevestig elke golf van een plaat op een gording met houtdraadbouten. Plaats de bouten op minimaal 50 millimeter aan het einde van de plaat. Maak de constructie waterdicht, door een dop en een ring op de houtdraadbout te plaatsen. De kunststof dop sluit het gat af tegen water. 

Tips voor de juiste afwerking en onderhoud 

De overkapping is nu echt bijna klaar! Alleen de afwerking staat nu nog op de planning. Mocht u de constructie tegen een muur willen plaatsen, zorg dan voor een waterdichte afwerking aan de muurzijde. Kiest u ervoor om de muurzijde af te kitten? Gebruik dan een zuurvrije kit. 

Het onderhoud van polycarbonaat golfplaten is minimaal. Wanneer er tijdens de bouw van de constructie en het plaatsen van de golfplaten rekening is gehouden met een dakafschot, dan reinigen de platen zich bijna vanzelf. Mochten de platen na verloop van tijd toch vuil worden, reinig ze dan met een schoonmaakmiddel zonder oplosmiddelen. Maak de platen schoon met een zachte doek en lauw water. 

Klaar om zelf aan de slag te gaan? Bestel alle benodigdheden eenvoudig via onze website.