Sneller bouwen met materialen die ook nog eens perfecte isolatie bieden: het kan met sandwichpanelen. Hoe gaat dat in zijn werk en welke sandwichpanelen zijn waarvoor geschikt? Lees onze tips en ervaar het gemak van bouwen met deze slimme en duurzame panelen.

Wat is een sandwichpaneel? 

Een sandwichpaneel wordt ook wel sandwichplaat genoemd. De naam zegt het eigenlijk al: bij sandwichpanelen wordt isolerend materiaal geplaatst tussen een binnen- en een buitenplaat van staal. Dit materiaal bestaat uit PIR of steenwol. Het grote voordeel van sandwichpanelen is dus de goede isolerende werking voor eenmaal opgeleverde woningen of bedrijfshallen. Een ander groot voordeel: het bouwproces verloopt sneller met sandwichpanelen.

Kan ik altijd bouwen met sandwichpanelen? 

Sandwichpanelen worden veel gebruikt bij het bouwen van industriële panden of agrarische stallen. Steeds vaker zien we dat bij de bouw van kantoren, winkels en zelfs bij woningen sandwichpanelen worden verwerkt. Het grote voordeel van sandwichpanelen is dat de panelen goed isoleren. Woningen worden om deze reden steeds vaker gebouwd met sandwichpanelen.

Belangrijk om te beseffen dat er verschillende soorten sandwichpanelen zijn, die stuk voor stuk geschikt zijn voor andere bouwdoeleinden. Kuras verkoopt sandwichpanelen voor daken, wanden en gevels. Breng dus eerst in kaart wat u wilt bouwen en gebruik hiervoor de juiste sandwichpanelen. Wij leveren sandwichpanelen van A-merken als Kingspan, SAB en ons eigen merk: Kuras.

Tip 1: Zorg voor een goede voorbereiding 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker ook als u gaat bouwen met sandwichpanelen. Bereid daarom de te bouwen locatie goed voor. De constructie die de basis vormt en waaraan de platen bevestigd worden dient stevig en vlak te staan.

Tip 2: Ontwerp een constructie en kies het juiste paneel 

Begin met het ontwerpen van de bouwconstructie. Bepaal de afmetingen en neem andere belangrijke bouwspecificaties op in een ontwerptekening. Houd tijdens het ontwerpproces vast rekening met de vereiste isolatiewaarde van de sandwichpanelen en bepaal in het geval van een gevelpaneel of dakpaneel, welke kleur het paneel dient te worden. 

Sandwichpanelen bestaan in veel verschillende soorten, maten en merken. Het type dat u gebruikt is wel degelijk van belang om de bouw van een woning, pand of schuur tot een succes te maken. Bij Kuras maken we onderscheid in dakpanelen, binnenwandpanelen en gevelpanelen. Bestel de juiste sandwichpanelen om mee te bouwen. Neem bij twijfel contact met ons op. We adviseren graag.

Tip 3: Bestel de benodigde sandwichpanelen in onze webshop 

Neem de tijd om een nauwkeurige berekening te maken van het juiste aantal sandwichpanelen dat u nodig heeft. Panelen zijn te verkrijgen in diverse maten. De werkende breedte verschilt per merk en paneel. Let hier dus goed op tijdens het berekenen van het aantal benodigde panelen. De lengte kan oplopen tot wel 17 meter. De meeste gevelpanelen kunnen zowel horizontaal als verticaal gemonteerd worden. Bestel de juiste panelen in de goede maten in onze webshop. Of vraag een offerte aan voor panelen in een gewenste kleur, andere dikte of panelen op maat.

Tip 4: Monteer de panelen met de juiste schroeven

Gebruik de juiste bevestigingsmaterialen voor sandwichpanelen. Dit is belangrijk om de panelen op de juiste plaats te houden, maar zeker ook om ze niet te beschadigen. Afhankelijk of u de panelen wilt bevestigen op een houten of stalen constructie, kiest u voor de juiste schroeven. 

Bij Kuras vindt u diverse schroeven voor het bevestigen van dak-, wand- of gevelpanelen. Bij het bevestigen van sandwichpanelen voor de gevel of het dak op een stalen constructie, adviseert Kuras om gebruik te maken van sandwichpaneelschroeven van bimetaal met een boorpunt 5. Voor het monteren van sandwichpanelen voor de gevel of het dak op een houten constructie kunt u de RVS sandwichpaneelschroeven gebruiken met een boorpunt 2. Voor de binnenwand kunt u verzinkte sandwichpaneelschroeven gebruiken met een boorpunt 5, wanneer u op een stalen constructie monteert. Of gebruik een boorpunt 2 wanneer u op hout monteert.

Tip 5: Ventilatie is heel belangrijk 

Houd rekening met goede ventilatie tijdens en na het bouwen. Juist omdat sandwichpanelen een hoge isolatiewaarde hebben, kan dit bij te weinig ventilatie op den duur leiden tot vochtproblemen. 

Benieuwd naar hoe het monteren van een sandwichpaneel in zijn werk gaat? Lees dan ons blog met tips over het monteren van sandwichpanelen. Hulp nodig bij uw bestelling? Neem contact met ons op. We adviseren u graag!